Mancatul cu degetele este o experienta de descoperire pentru bebelusi, care incep sa evalueze texturile, culorile, aromele si gusturile a ceea ce pun in gura, parcurgand o etapa de dezvoltare care nu poate fi ignorata.

Cu toate acestea, atunci cand sunt mai mari, este necesar sa incepem sa le insuflam bunele maniere si modalitati adecvate de hranire, iar cel mai potrivit mod de a face acest lucru este sa avem cel mai bun set de tacamuri pentru copii.

Atunci cand un copil incepe sa foloseasca tacamurile, este cu adevarat fermecator sa vezi cum manutele lor mici iau lingura sau furculita si incearca sa apuce mancarea pentru a o manca, pe langa mizeria de pe farfurie, din scaunul inalt si chiar din hainele sau bavetica lor, ceea ce reprezinta efortul pe care il fac.

A-i invata sa foloseasca tacamurile este un pas important in modelarea comportamentului lor, dar unii parinti fac greseala de a-i oferi copilului ustensile mari, cand acest lucru nu este deloc favorabil.

Este dificil pentru copil sa le manuiasca si poate fi o experienta frustranta care il descurajeaza sa manance corect, asa ca este intotdeauna indicat sa ii asiguri instrumentul potrivit in functie de stadiul de crestere.

Ce tipuri de tacamuri sunt recomandate copiilor?

Exista mai multe tipuri de tacamuri, insa, cele netoxice sunt cele create pentru a fi folosite atat de copii, dar si de parinti.

Cele contraindicate sunt aluminiul si cuprul. Printre cele indicate tacamuri pentru copii sunt inoxul, siliconul, plasticul si ceramica, fiind sunt complet netoxice si pot fi folosite cu incredere.

Cum sa invete sa foloseasca tacamurile?

Copiii au un instinct natural de a copia ceea ce vad, asa ca, atunci cand ii vei aseza la masa din living cu restul familiei, vor fi curiosi si vor dori sa incerce la un moment dat sa foloseasca furculita, cutitul sau lingura.

A-l face pe copilul tau sa manance singur este o sarcina lunga si complexa, asa ca trateaz-o ca pe un joc. Ei vor dori sa invete in timp ce se distreaza.

Daca le prezinti acest lucru ca pe ceva distractiv, il vor asimila mult mai bine si vor castiga mai multa autonomie pe parcurs.

Asaza, intotdeauna, vasele si tacamurile in acelasi mod, pentru a dezvolta o rutina si pentru a-l ajuta sa le localizeze usor.

Primele lucruri care ar trebui sa le fie oferite sunt furculita si lingura – vor invata sa foloseasca cutitul mai tarziu.

Si poate ca furculita este mai buna decat lingura pentru inceput, pentru ca este mai usor sa-i inveti sa intepe o bucata de mancare cu furculita decat sa o ridice cu o lingura din care va cadea cand o vor intoarce.

Pentru primele lectii, foloseste o farfurie cu marginea ridicata pentru a preveni alunecarea alimentelor. Asaza-l, confortabil, pe coltarul din bucatarie si exersati pe o masa mai mica.

Fiecare bebelus are propriul ritm de maturizare, dar in jurul varstei de 18-24 de luni va fi capabil sa foloseasca o lingura sau o furculita pentru a manca.

Este posibil sa ii lipseasca dexteritatea si ar trebui sa i se permita sa se foloseasca de ambele maini sau, daca oboseste, sa continue sa manance cu manutele.

Trebuie sa fii foarte rabdator si constant in a-i invata sa foloseasca tacamurile, explicandu-le cum sa impinga sau sa intepe mancarea ori de cate ori este nevoie.

6 thoughts on “Cum ii invatam pe cei mici sa foloseasca tacamurile

  1. Am fost impresionat de profunzimea analizei prezentate in acest articol. Autorul a reusit sa evidentieze aspecte importante si sa ofere solutii practice pentru problemele discutate.

  2. Ma bucur ca am descoperit acest site! Articolul este foarte util si mi-a oferit informatiile de care aveam nevoie. Voi recomanda cu incredere acest site si altor persoane interesate de subiect.

  3. Felicitari pentru articolele pe care le publicati! Continutul este foarte bine structurat si usor de inteles, iar imaginile folosite sunt de o calitate exceptionala. Astept cu nerabdare urmatoarele articole!

  4. Articolul este foarte interesant si bine documentat, oferind o perspectiva ampla asupra subiectului abordat. Autorul a reusit sa transmita informatii utile si captivante despre tema aleasa.

  5. Am fost placut surprins sa aflu ca semintele de papaver nu sunt doar o componenta esentiala in prepararea anumitor retete, dar au si multiple beneficii pentru sanatate. Articolul ofera o perspectiva interesanta asupra acestor seminte si ne inspira sa le consumam mai des pentru a ne bucura de efectele lor pozitive.

  6. Articolul prezinta informatii interesante despre beneficiile semintelor de papaver pentru sanatatea noastra. Este impresionant sa descoperim cate proprietati benefice au aceste seminte si cum pot contribui la imbunatatirea starii noastre de sanatate. Este important sa fim constienti de aceste beneficii si sa le includem in dieta noastra zilnica.

Comments are closed.